zondag 1 maart 2015

Week 4 vloog voorbij!

Hallo iedereen

We zijn terug van weggeweest. Deze week zijn we veranderd van klas. De reden daarvoor is dat we hele drukke klassen hadden. Bij juf Stefanie liep het zelfs helemaal uit de hand. Het schoolhoofd wou ons een ander beeld van de Surinaamse kinderen laten zien, daardoor mochten we naar een hogere klas.

Vanaf dinsdag mocht Tessa lesgeven in klas 5A en Stefanie in klas 6B. We merkten meteen het verschil. De leerlingen lopen niet meer rond in de klas, ze luisteren, zijn beleefd en ze steken zelfs hun vinger in de lucht! Nu kunnen we het vergelijken met de klassen in Belgiƫ.

Woensdag 25 februari was het hier Dag van de Revolutie. Alle scholen en openbare winkels waren gesloten, want het was een feestdag. In de stad was het heel erg druk en er was zelfs een optreden. In mei zijn het hier verkiezingen. Dit kon je duidelijk zien, want de verschillende partijen profiteerden ervan om 'reclame' te maken.

Donderdag en vrijdag gingen we terug naar school. In de hogere klassen is ook het niveau hoger, daardoor hebben wij meer voorbereidingswerk. De lesonderwerpen zijn niet zo simpel, vooral geschiedenis en aardrijkskunde. Alles heeft te maken met Suriname zelf, waardoor we ons meer moeten verdiepen in het land en de leerstof. Dus niet enkel de leerlingen leren veel bij, maar ook wijzelf!

Even iets anders dan school:
  1. Het is hier tropisch warm. Dat betekent 30 graden, maar heel veel regen.
  2. Watermeloenen vind je hier langs elke weg. Tussen ons werk door proefden wij hier ook al eens van. Dat was smullen!
  3. Het is hier ook de gewoonte om vogeltjes als huisdier te hebben. Deze picolletjes nemen ze overal mee naar toe: op de fiets, op de boot..
  4. De bussen stoppen hier waar je wilt. Je roept gewoon als je wilt afstappen en ze stoppen voor je huis.
  5. Het lokale vogeltje is hier "het Grietje Bee". Het zingt voortdurend 'Grietje Bee'.
  6. Als je in iemands huis verwelkomt bent, moet je ook steeds je schoenen afdoen. Schoenen in huis mogen niet.
  7. 's Avonds branden ook alle lichten. Dit om de boze geesten te verdrijven.
  8. Zakken en andere spullen mogen niet op de grond staan. Alles moet op tafels of stoelen liggen.
  9. Muskieten vind je overal. Ze vinden ons bloed heel erg lekker. Dat hebben wij al ondervonden. Onze klamboes (muskietennetten) doen 's nachts goed hun werk.
  10. Nog enkele woorden: abon = dat is goed, ik heb slaap = ik ben moe, gruntu = groenten en famiri = familie.
Morgen mogen we terug naar school. Niet om les te geven, maar om godsdienstonderricht te volgen. Dit samen met de andere leerkrachten.

Tot gauw!
Tessa en Stefanie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten