maandag 9 maart 2015

Holi Phagwa!

Zoals beloofd, een vervolg op ons vorig bericht.

Op donderdagavond werd ons weekend ingezet. Het was Holi Phagwa. Dat is een feest van de Hindoestanen, waarbij het slechte wordt verbrand en het goede wordt gevierd. In de late avond werd het slechte verbrand. Dat betekent dat er een houtstapel in brand werd gestoken. Dit is een ritueel dat plaats vindt na het gezamenlijk gebed. Na de verbranding wordt er nog gedanst en gegeten. Wij werden uitgenodigd om deel te nemen aan de maaltijd. Dat was voor ons een ervaring die we niet vlug zullen vergeten. We zaten in lange rijen naar elkaar te kijken. In grote emmers werd het eten opgeschept. Wat het allemaal was dat weten we niet. Eten bij de Hindoestanen doe je met je handen. Dus ook wij deden dat. Al vlug proefden wij de vele pepers die aanwezig waren. Zij lachten even met ons, maar ze waren trots dat we het proeven aandurfden! 
Hindoestaans eten

Verbranding van het slechte



Op vrijdag ging het feest verder. Nu werd het goede gevierd. Wij trokken naar de stad om het hele gebeuren te kunnen beleven. Het goede wordt gevierd door gekleurd talkpoeder te gooien in de lucht. Niet enkel de lucht werd gekleurd, maar ook wij zagen eruit als regenbogen. Het mooie aan dit feest is dat iedereen toegelaten wordt. Het doel is dan ook vrienden maken en het goede uit de dag halen! Dit feest ging door tot in de late uurtjes, zelfs in de vele regen die ' s'avonds uit de lucht viel. 

Het resultaat van Holi Phagwa
Suriname is heel toegankelijk voor stagiaires. Overal ontmoet je nieuwe studenten. Daardoor leren wij ook veel van elkaar. Iedereen heeft hier een ander stagedoel: onderwijs, ergotherapie, logopedie, kinderziekenhuis... Op de infodag in BelgiĆ« hadden wij twee studenten logopedie ontmoet. Zij logeren in de stad, wij in een dorp. Daardoor kwamen zij ons een bezoekje brengen, want zij wilden het grote verschil zien. Hier heb je bijna geen winkels, bijna geen huizen en vooral een mooie natuur! 
De brulapen lieten zich ook goed horen, waardoor ze meteen ook even de andere kant van Suriname zagen.

Op zondag vertrokken wij met de postboot uit de stad. Na een rit van ongeveer drie uur bezochten we twee plantages. Deze stammen uit de slaventijd. Je ziet nog de oude machines en de overige resten van de plantages. Vroeger waren er hier heel veel slaven. De Europeanen kwamen naar hier op zoek naar rijkdom en goud. Zo werden de indianen slaven, maar zij konden hun aanwezigheid blijven behouden. De Europeanen vonden El Dorado, het goudland, niet. Daarnaast waren zij het niet gewoon om hier landbouw te organiseren, waardoor de meesten na een tijd terugkeerden. 
Door deze geschiedenis heb je hier heel veel verschillende volkeren: indianen, creolen, marronstammen... En dat is ook iets wat typisch Surinaams is: een grote verscheidenheid, maar toch een eenheid.

het huis van de laatste eigenaar van de plantage

Deze week is het onze laatste stageweek. We zijn nu al zeker dat we het toch zullen missen!
Groetjes uit Suriname.
Tessa en Stefanie! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten