maandag 2 februari 2015

De eerste kennismaking.

Hier zijn we terug! 

Fa waka? Hoe gaat het?
Zoals jullie horen zitten we al helemaal in de Surinaamse sfeer. Zaterdag nam onze buurvrouw ons mee naar de hoofdstad Paramaribo. Dat was helemaal anders dan hier: druk verkeer, een geurtje, opletten voor je gerief... Maar toch is het zeker de moeite waard. De huizen vanuit de slaventijd, de Jules Wijdenboschbrug, de palmentuin en zeker niet te vergeten een bezoek aan de centrale markt.

Een bezoek aan de centrale markt.
Hier kochten wij ons fruit, want in Groningen vind je dit niet. 
Op zondag gingen we met ons gastgezin naar de kerk. De pastoor heette ons welkom en wenste ons een goede stage toe. Je kan de viering wat vergelijken zoals bij ons, maar het kerkgebouw zelf is helemaal anders. Zo was het zelf de laatste keer dat de viering in deze kerk plaatsvond. Er komt een nieuw kerkgebouw, want hij staat op instorten. Na de viering, bereidden we ons voor op onze eerste schooldag. Zo werkte Stefanie aan haar bachelorproef die gelinkt is aan Suriname.

De eerste schooldag!  

Met volle moed vertrokken we richting de Sint Thaddeusschool. Daar werden we openlijk ontvangen door het onderhoofd. Toen de bel ging, was het tijd om de vlag te hijsen onder het gezang van de kinderen. Ze zongen onder andere het Surinaamse volkslied. Daarna werden we een hele voormiddag ondergedompeld in het Surinaamse lesgebeuren. Het lessenrooster kan je vergelijken als bij ons, maar er zijn wel andere gewoontes. De leerkrachten werken niet met straffen en belonen. De leerlingen mogen ook vrij rondlopen in de klas en moeten hun vinger niet opsteken om iets te zeggen.

Ze gebruiken boeken uit Nederland, maar mogen er wel niet in schrijven. Dus de leerlingen moeten voornamelijk in schriften overschrijven.

De school bestond vandaag 88 jaar, waardoor de leerlingen een gratis maaltijd ontvingen. Ook wij werden natuurlijk niet vergeten. Zo sloten wij onze dag af met een Bami-maaltijd.
Het geschrift in de scholen is toch wel een beetje anders.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten